Week 5 wat doe je met de weerstand?

We zijn alweer in week 5 beland. Je hebt je doel helder, het gewenste resultaat en je weet wat er voor nodig is. Je plan ligt klaar zeg maar, maar dan…je ervaar weerstand!
Gefeliciteerd. Je hebt je eerste stap naar groei gemaakt.
Weerstand is namelijk een teken dat je iets aan het veranderen bent. Dat je uit je comfortzone stapt.
En laten we dat nu juist willen.

Nu weerstand zich kenbaar maakt is het wel fijn om deze voor je te laten werken ipv tegen je.
Als je kijkt naar de afgelopen weken en de stappen die je hebt gemaakt dan kan je weerstand zien als de bescherming van je huidige resultaat. Zolang jij blijft doen wat je doet en niet teveel wijzigt zal weerstand enigszins rustig zijn en zich bemoeien met kleine dingen.

Weerstand maakt zichzelf kenbaar door gedachten en gevoelens en gedrag. Gedachten is meestal je innerlijke criticus en je gevoel zoals angsten en boosheid komen vaak van je innerlijke kind af. In het gedrag zie je het terug in de patronen die je ontwikkelt hebt. Wat doe je als het moeilijk wordt.

Je innerlijke kind is dat deel in jou dat is zoals ze is. Geboren met al haar pracht en praal. Je eigen kwaliteiten en talenten. Echter als je opgroeit zal een deel van jou gewaardeerd worden en een ander deel zal afgekeurd worden, bekritiseerd of gewoon niet gezien. Je innerlijke kind is zo open en kwetsbaar dat het nodig is zichzelf te beschermen en ontwikkelt zo strategieën om zichzelf te kunnen handhaven. Je leert hoe je je moet aanpassen of welk gedrag nodig is om geaccepteerd te worden en liefde te ontvangen. (althans de meeste kans maakt)
Het zijn niet altijd de meest effectieve oplossingen, maar zoals je wellicht kunt bedenken is het in kinderlijke eenvoud bedacht.

Om de buitenwereld te kunnen trotseren wordt je innerlijke kind geholpen door je innerlijke criticus alias je alterego. Deze denkt het voor elkaar te hebben. Als je nou gewoon precies doet wat ik zeg dan krijg je precies wat we kennen. Deze denkt te weten wat het beste voor jou is en zal ten alle tijden het zo organiseren dat je blijft zitten waar je zit. De innerlijke criticus wordt ingeschakeld en deze zal vaak alles al zeggen wat mogelijk is voordat iemand anders dat heeft gedaan. Want als je het zelf zegt komt het minder hard aan dan dat een geliefd persoon het zegt. Als ik het zo beschrijf klinkt het een beetje knullig en kortzichtig en heel eerlijk, dat is het ook. En toch, je zal gemerkt hebben hoe sterk het kan zijn als je deze alterego’s hun gang laat gaan. Het wordt dus tijd om de rol van leiderschap te pakken en de regie over je eigen leven te nemen. Vergeet niet dat dit allemaal al ontwikkelt is in de kinderjaren. Toen je niet beter wist. Nu inmiddels ben je zoveel wijzer en weet je dus veel beter wat eigenlijk goed voor jou zal zijn.

Het belangrijkste om te weten bij weerstand is dat het een signaal is dat je een nieuwe weg in slaat en dat je beschermteam aan staat om mee te kijken en dat het je dus wil beschermen.
Nu is het aan jou om dit op waarde te leren inschatten en aan te nemen wat je inderdaad nodig hebt en los te laten wat je niet meer dient.

Zo leer je weerstand voor je te laten werken ipv tegen je.

Ik heb voor deze week drie verschillende oefeningen klaar gezet waarmee je weerstand op drie niveaus kan tackelen, te weten: Innerlijke criticus (gedachten), Innerlijke kind (gevoel) en je strategieën (gedrag)

Kies welke je als eerste aantrekt en begin daarmee. Volgorde is nu niet van belang.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.