Neem je verantwoording

Ik zie mezelf nog zitten, op een bankje, in Maastricht in gesprek met mijn ouders. Zonnetje scheen maar ik was intens verdrietig. Na een paar jaar flierefluiten en de wereld rondreizen probeerde ik mijn leven in Nederland weer op te pakken. Ik was weer als een serveerster gaan werken en was daar niet op mijn plek. Ik werd geconfronteerd met de realiteit dat als ik verder niks zou doen, dit mijn werk zou zijn. Ik voelde echter aan alles dat er meer voor mij in het verschiet lag. Ik had (en heb) een heldere kijk op hoe ik denk dat je efficiënt en effectief kunt werken maar had bij lange na niet de invloed om dit te veranderen. En dat leverde frustraties op. Het liefst had ik mijn spullen weer gepakt en was weer gaan reizen. Besefte ergens ook dat dat meer een vlucht zou zijn.

En daar op dat bankje kreeg ik een wijze les van mijn vader. Meidje, meidje, je kan wel van alles roepen en denken het beter te weten, maar als je echt iets wil bereiken dan zal je zelf wat moeten gaan doen. Huh? Nee pa, je moet nu zeggen hoe vervelend het voor mij is. En dat deed hij niet. Hij wees mij op mijn verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven. Nu waardeer ik het, maar toen….

Hoe dan ook het heeft mijn leven veranderd. Na het zoveelste conflict op mijn werk nam ik op staande voet ontslag op vrijdag en had mij maandag daaropvolgend ingeschreven bij de hogere hotelschool. Zocht een bijbaantje om de huur te kunnen betalen en 2 maanden later zat ik ineens weer fulltime op school.
Het was een jaar afzien, enorm veel leren, in de weekenden beunen en ook genieten. Genieten omdat ik zoveel leerde. Ineens een hele andere kijk kreeg op de horeca. Waar ik vroeger keek o lekker menu hebben ze hier, kon ik nu de omzetprognose berekenen, efficiency van de kaart zien en welk opslagcapaciteit er nodig zou zijn, om maar wat te noemen.

Ik hoor je denken, waar wil je naar toe met dit verhaal Joan?
Heel simpel. Vaak als we tegen een blokkade aanlopen, denken we te weten waar dat door komt. We geven anderen de schuld en zien alleen dat wat ons op onze plaats houdt. En hoewel we vooruit willen zit er een tegenstrijdigheid in, want je komt niet in beweging. En dat komt doordat je het buiten jezelf legt. En alles wat je buiten jezelf legt haalt bij jou de kracht weg. De kracht om stappen te zetten of keuzes te maken die in jouw belang zijn. Om te doen wat voor jou goed voelt. Je zit namelijk in een afwachtende houding en dan kan je met een beetje pech wachten tot je een ons weegt. Want de buitenwereld is niet met jouw belang bezig. Dat is jouw taak.

Neem de verantwoording. Je herkent dit soort situaties doordat je

  • Het gevoel hebt machteloos te zijn.
  • Je focus vooral ligt bij wat anderen verkeerd doen
  • Je steeds weer dezelfde uitdagingen tegen het lijf loopt
  • Je maar geen veranderingen kan zien

Als je dit herkent, vraag jezelf dan eens af waar zou je een andere keuze kunnen maken?
Schrijf de situatie in een notendop op een a4, leg het op de grond, doe een stap naar achteren en kijk eens of je een andere weg ziet die je zou kunnen bewandelen. Bv.
Door afstand te nemen van de situatie.
Door zelf keuzes te maken ipv dit aan een ander over te laten.
Door juist toenadering te zoeken en de confrontatie aan te gaan met dat wat je maar uit de weg gaat.

Natuurlijk kan ik je hiermee helpen in een intensieve sessie.
Maar los van mijn hulp, als je heel eerlijk bent, kan je al veel zelf doen. Kijk naar daar waar je invloed ligt en maak bewuste keuzes. Wat wil je veranderen en wat doe je daar zelf voor om dit verlangen waar te maken.
Is het eng? Hell ja, want je gaat waarschijnlijk buiten je comfortzone. Maar ik garandeer jou dat als je voorbij de blokkade gaat er zoveel moois op jou ligt te wachten. Er zijn nieuwe kansen en mogelijkheden. En door gehoor te geven aan je eigen gevoel voel je zoveel meer eigenwaarde en zelfliefde. Dat alleen al geeft je een enorme boost.

Ik deel dit in de hoop dat ik je kan inspireren om dit keer wel een situatie te doorbreken of op zijn minst je naar je eigen impact te laten kijken. Er zijn altijd mogelijkheden en keuzes als jij ze wil zien 😉

Laat je mij weten wat deze blog met jou doet? Of heb je vragen? Mail me gerust.

Wil jij gratis tips en inspiratie ontvangen in je mailbox?

Schrijf je dan hier in.

Recente reacties

    Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.