Een andere kijk op teamproblemen
In mijn ervaring als manager kwam ik altijd in teams terecht waar van alles aan de hand was. Onderlinge conflicten, geroddel, irritaties en frustraties. Het zal jou als manager niet geheel onbekend zijn en wellicht deal je er mee, met de middelen die je tot je beschikking hebt. Echter de valkuil waar ik vaak managers in zie stappen is dat de actie tot een reactie leidt die nog meer narigheid of negativiteit oproept. Heel herkenbaar, want ook ik heb me in mijn beginnersjaren vaak boos gemaakt om wat medewerkers deden. Je reageert dan vanuit emotie en gaat daardoor voorbij aan wat echt ten grondslag ligt van de problemen die te zien zijn. Je ziet, concludeert, oordeelt en reageert. Terwijl als je net even verder leert kijken….
Systemisch werk
Toen ik mij meer ging verdiepen in groepsdynamica, waaronder systemisch werken, vond ik het een ware ontdekking toen ik merkte dat alles weer terug te voeren is naar 3 basisbehoeftes.
In het systemisch coachen leer je nl te kijken naar een groep, een team als een systeem. Elke systeem heeft eigen ongeschreven wetten en regels. En waar systemen kunnen verschillen door de reden van de verbinding, zoals werk, familie of vrienden, heeft elk systeem echter altijd dezelfde 3 basis behoeftes. Ik kan stellen dat als je team disfunctioneert er in 1 van die basisbehoeften iets niet goed zit.
Laat het me uitleggen.
De 3 behoeftes die elke systeem heeft, zijn:
-
Behoefte aan veiligheid en voorspelbaarheid (ordening)
-
Behoefte om erbij te horen (verbinding)
-
Behoefte aan gelijkwaardigheid in geven en nemen (balans)