Hoort het wel bij mij?

Hoort het wel bij mij?  

Zondag hadden wij een familiedag. Eens per jaar zijn we als gezin van herkomst bij elkaar. Elk jaar doen we dit en inmiddels alweer een aantal jaren lang. Mijn gezin van herkomst (gezin waarin je zelf geboren bent) bestaat uit vader, moeder en 2 oudere zussen. We spreken dan ergens af en ondernemen die dag een activiteit met als afsluiting een etentje.  

Elk jaar zijn er wel irritaties en elk jaar zie ik dat we allemaal echt ons eigen leven leiden en geen hecht gezin zijn. Er speelt van alles onderhuids maar op een of andere manier wordt daar niet over gesproken. Door mijn eigen ontwikkeling en opleiding wordt echter steeds duidelijker dat er van alles speelt en zie ik steeds helderder de patronen. De patronen en rollen die we in ons gezin hebben en het effect dat dit heeft in ons eigen leven apart van elkaar.  

De laatste maanden heb ik veel gelezen over de energie die je van anderen over kan nemen. Zo kan ik mij onverklaarbaar verdrietig voelen en dan blijkt het van iemand te zijn die me dierbaar is.   Ook vanuit het systemisch werken is duidelijk te zien hoe vaak wij lasten over nemen van onze ouders. Of rollen die we innemen omdat dat het systeem dient. Het doel van een systeem is namelijk overleven. Overleven in die zin dat het een systeem blijft die compleet is. Iedereen hoort erbij.  

Ondanks dat dat zo is kan het zijn dat je je niet zo voelt. Ik heb mij heel lang een buitenstaander gevoeld. Mijn oudste zus vertelde dat zij dit ook zo ervaart. En zondag met onze fietstocht was dit ook duidelijk te zien. Duidelijk te zien hoe ver we uit elkaar zijn. Hoe we onze ruimte nodig hebben.  

Door al mijn ervaring en ontwikkeling in het voelen en een stukje theoretische achtergrond zag ik heel helder wat er gebeurde tijdens deze familiedag. Maar ook mijn rol in het gezin.  

We waren overigens dit keer in onze geboortestad en bekeken onze familiegeschiedenis. Daar waar het ooit begon. We zijn langs het kasteeltje gegaan waar onze ouders getrouwd zijn, het kapelletje waar we gedoopt zijn, de eerste huizen, scholen en bekende plekken. Er gebeurde veel. Heel veel. Het gebeurde voor mijn ogen en ik voelde de spanningen. De emoties van ieder zijn/haar eigen waarheid en kijk op het verleden. Het ongemakkelijke gevoel. Er is nogal wat gebeurt voordat ik überhaupt geboren was, dus in de gezinsenergie hing al een spanning waar je U tegen zegt.   Met mijn geboorte ben ik onderdeel gaan uitmaken van dit gezin en dus ook van deze energie. En ineens besef ik dat het niet van mij is. Het ongemakkelijk gevoel, het verdriet, de boosheid, het hoort bij anderen. Ik heb het gedragen om de lasten te verlichten. Om het systeem te dienen. Het is echter hoog tijd om deze lasten terug te geven. Terug te geven aan de personen die het zelf mogen gaan dragen en oplossen. Ik hoef het namelijk niet op te lossen omdat het niet mijn last is om mee te beginnen. 

Dat voelt gek. Dat voelt raar. Het is nu een dag later en nog voelt het onprettig. En ik laat het er zijn. Niet omdat ik dat prettig vind maar omdat ik mij af kan stemmen op deze energie en deze mij prima kan vertellen wat het is, wat mijn aandeel is. Wat ik mag doen om mezelf hiervan te bevrijden. Bevrijden van de patronen die ik ontwikkeld heb om het systeem te dienen. Niet om mezelf te dienen maar klaar te staan voor het systeem te weten mijn familie. En hoe vervelend het nu ook is het laat mij nu zoveel zien. Blijkbaar mag ik het zien want ik zie het helder terwijl het al jaren speelt. 

Vanuit mijn systemisch werken achtergrond zal ik deze week een opstelling gebruiken waarin ik terug ga geven wat niet van mij is. Zo zal ik mijzelf bevrijden van lasten die niet op mijn schouders thuis horen. Ook zal ik bewuste keuzes kunnen gaan maken welke rol ik wel wil en welke rol ik los ga laten. 

En dat voelt goed. Het geeft mij de kans bewust vanuit mijn eigen ik, mijn kern te kiezen wat ik wil. Wat sta ik in verbinding en wat voelt het krachtig. 

En zo is een familiedag ineens een mooie inzichten dag geworden. 

Benieuwd wat ik voor jou kan doen?

Geef mij een seintje en ik neem contact met jou op om dit te bespreken.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.